Appeltaart

Appeltaart

Appeltaart

Appeltaart is een taart met appelvulling, gehuld in een eenvoudig soort deeg. Appeltaarten bestaan er in een groot aantal verschillende varianten, meestal worden er krenten, rozijnen, kaneel en suiker aan de vulling toegevoegd.

Per land verschilt het appeltaart recept, zo is er een Brits, Frans, Italiaans en Amerikaans recept, maar er zijn er nog veel meer! De één bakt de appeltaart op zijn kop, oma bakt een appeltaart met kruimels en iemand anders gebruikt boerenjongens om de appeltaart iets scherper van smaak te maken. Er wordt meestal gekozen voor zanderig deeg, maar in bijvoorbeeld de Italiaanse variant wordt er voor een soort cakebeslag gekozen. De appeltaart wordt het liefst bij de koffie of thee gegeten, maar doet het ook goed als toetje met een bolletje ijs.

Appels voor een appeltaart

Appel is het belangrijkste ingrediënt voor appeltaarten. De basis van de meeste appeltaarten bestaat uit fris-zure appels. Soms wordt er voor een combinatie gekozen van fris-zure appels en handappels. Fris-zure appels smaken nog prima als deze in de oven hebben gestaan, ze blijven hard en fris van smaak. Een zoete appel verandert sneller in moes en is daarom minder geschikt om binnenin een appeltaart te gebruiken.

Traditioneel worden de appels geschild, wordt het klokhuis verwijderd en worden er plakjes appel gesneden als de appel in gelijke kwarten is gesplitst. De Jonagold appel wordt meestal gebruikt als basis, bovenop de appeltaart wordt vaak gekozen voor een zoetere appel ter decoratie.Appeltaart in Nederland

Nederland kent een lange traditie van appeltaarten. Al in de 16e eeuw is er een appeltaart recept beschreven, in één van de modernste kookboeken uit die tijd. Het recept verschilt iets van de appeltaart die we tegenwoordig gewend zijn te eten, maar in de basis is het recept nog steeds hetzelfde. Een punt appeltaart bij de koffie met slagroom, is vast onderdeel bij verjaardagen en verschillende tradities. Appeltaarten worden in bijna elk restaurant of koffietentje geserveerd en is één van de populairste bestellingen in de horeca. Er wordt meestal niet gevarieerd, het vaste appeltaart recept zit in ons geheugen gebrand.

Verschillende appeltaart varianten

Appeltaartrecepten.com is een website waar je verschillende varianten van de appeltaart kunt terugvinden om thuis te bakken. De recepten zijn eenvoudig uitgelegd en voor iedereen te begrijpen. De ingrediënten staan in een lijstje opgesomd, op deze manier kun je de benodigde inkopen doen en direct aan de slag met het bijbehorende recept. De aanstekelijke foto’s maken je direct hongerig om met een recept aan de slag te gaan. Ruik je de geur van verse appeltaart al?